U svijetu u kojem moda zauzima sve važnije mjesto, a brzina njezine proizvodnje ostavlja negativne posljedice na okoliš, učenice šestog razreda Laura Bolanča, Marta Kavečić i Petra Magdić istaknule su se svojom kreativnošću i sviješću o održivosti. Sudjelujući u obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju “Modna lasta”, organiziranom od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ove talentirane učenice pokazale su kako se tekstilni otpad može pretvoriti u pravo umjetničko djelo. Njihov zadatak je bio izraditi umjetničko djelo od tekstilnog otpada, pritom promičući ideju održive mode. Koristile su traper kao sirovinu i izvor inspiracije za svoje radove. Inspirirane postojećim modnim časopisima, ali s naglaskom na održivost, učenice su stvorile duplericu časopisa održive mode pod nazivom “Traper kao vezivna nit”.

Učenice su prikazale cijeli proces prikupljanja stare odjeće te su istaknule kreativnu ideju koja stoji iza izrade umjetničkog djela od tekstila. Kroz svoje radove, demonstrirale su transformaciju odbačenog traper materijala u elegantne i inovativne modne komade. Učenice su pokazale da je moguće stvoriti nešto izuzetno koristeći materijale koji bi inače završili na odlagalištu otpada. Rezultati natječaj objavljeni su 2. svibnja na mrežnoj stranici https://modnalasta.com/.

Ovaj natječaj nije samo prilika za pokazivanje kreativnosti, već i za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša među mladima. Svojim radom učenice su pokazale da su promjene moguće i da je održiva moda put u budućnost kojem bi svi trebali težiti. Njihov doprinos ne samo da inspirira, već i potiče na akciju, podsjećajući nas da svatko od nas može biti dio rješenja za globalne ekološke izazove.
Učenice je kroz projekt vodila prof. Barbara Bedenik.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content